Actiunea de animatie pentru publicul infantil

Educatia timpurie a viitorului public trebuie sa constituie principala preocupare a bibliotecarului. În ...
Actiunea de animatie pentru adolescenti si tineri
Conform anchetelor sociologice recunoscute la nivel mondial populatia activa corespunzatoare ...
Acest segment de utilizatori ai bibliotecii constituie pasul urmator, tinerii sunt cei ce reprezinta viitorul nostru. ...
Actiunea de animatie pentru publicul adult
   Acest segment de utilizatori ai bibliotecii constituie pasul urmator, tinerii sunt cei ce reprezinta viitorul nostru. Prin ei vedem daca ceea ce am faurit va avea continuitate sau nu. Munca adultilor de astazi se oglindeste în rezultatele tinerilor, adultii de mâine.

   Miza educatiei acestui public este deosebit de mare, pe de o parte, pentru ca el este în formare si constituie viitorul public adult si de vârsta a treia, si, pe de alta parte, pentru ca el reprezinta viitorul electorat de care depinde politica tarii si politicile locale; de calitatea lui intelectuala, morala, civica va depinde calitatea vietii în viitor. Iata de ce are biblioteca alaturi de scoala are un rol decisiv în modelarea  vietii contemporane.
Marea majoritate a adolescentilor percep obligatiile scolare ca fiind coercitive, constrângatoare. Adolescentul sau tânarul care nu a fost educat de familie sa învete si sa gândeasca nu constientizeaza necesitatea studiilor si a educatiei si are tendinta sa le respinga sau chiar sa se sustraga de la ele. Ulterior pot aparea probleme de integrare sociala sau de asigurare a unui loc de munca bun, constientizarea tardiva a greselilor facute contribuie prea putin la repararea raului facut.

   În aceasta consta una dintre deosebirile mari dintre scoala si biblioteca. Cea din urma nu este perceputa ca un spatiu coercitiv. Tinerii needucati si prost informati o pot ignora dar nu o pot considera niciodata un mediu ostil. Aici intervine rolul bibliotecii care, prin programele sale poate atrage, poate oferi un mod de evadare pozitiva, o forma benevola de cunoastere, un spatiu primitor. Educatia se face spontan, aparent fara nici un efort, este adaptata nivelului lor, le ofera satisfactii pâna atunci necunoscute.

   O metoda rapida si ieftina de atragere a tinerilor catre biblioteca publica este distribuirea în scoli, pe strada si în cutiile postale a unor materiale publicitare care, pe scurt, sa localizeze biblioteca, sa faca o prezentare a serviciilor oferite, a actiunilor organizate sau patronate de ea, totul într-o maniera cât mai atractiva si incitanta. Sansele cresc daca distribuirea materialelor se face în imediata apropiere a scolilor generale, liceelor, a institutiilor de învatamânt superior, la iesirea din cinematografe, etc.
Actiunea de animatie pentru adolescenti si tineri
Telefon:  00 40 748 741 507
E-mail: claudia@tgm.ro
Copyright 2008 - 2012. Biblioteca Mobila Mures. Toate drepturile rezervate.
>>>
>>>
Animatia pentru publicul de vârsta a treia
Publicul de vârsta a treia reprezinta o categorie aparte si, dupa parerea mea, extrem de ...
Actualitati
Despre noi     Proiecte     Voluntariat     Galerie     Parteneri
>>>
>>>